Anne Schoenmaeckers

erkend acupuncturist

DPP_1029b

Wat is acupunctuur?

Het woord acupunctuur komt van het Latijn: acus = naald en pungere = steken. Letterlijk het steken van naalden. Het is een onderdeel van behandelmethoden in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Hierbij worden naalden op acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode wordt al meer dan 2500 jaar toegepast en is nauw verbonden met de Chinese filosofie.
Traditionele acupunctuur bestaat uit het inbrengen van roestvrijstalen, steriele, wegwerpnaalden in verschillende delen van het lichaam. De acupunctuurpunten zijn welbepaalde plaatsen op de meridianen waar men het beste effect kan uitoefenen op de circulatie en de balans van de energie.
Daar waar de Westerse geneeskunde ziekten meestal symptomatisch benadert bekijkt de acupuncturist de mens als een geheel. Het is een holistische of totale geneeswijze.
De TCG evalueert de mens en zijn gezondheidstoestand energetisch, functioneel. De westerse geneeskunde kijkt meer naar anatomische structuren of materiële kenmerken van de mens.
Acupunctuur wordt ondertussen erkend door de WHO (World Health Organisation) als een effectieve en kostenbesparende geneeswijze.

Hoe werkt acupunctuur?

In ons lichaam is er een continue stroom van energie. Deze energie circuleert door het lichaam via meridianen. Die meridianen zijn met de organen en met elkaar verbonden zodat ze een complex netwerk vormen.
Als de energiedoorstroming wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Dit kan veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf (bv. koude, bacteriën, virussen, …), door overbelasting, stress, hevige emoties/trauma’s,….
In normale omstandigheden is het lichaam in staat zichzelf weer in balans te brengen en te genezen. Lukt dit echter niet, dan kan acupunctuur een uitkomst bieden. Door het aanprikken van bepaalde punten op de meridianen kan de acupuncturist de disbalans in het lichaam herstellen. Dit stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam waardoor het lichaam het genezingsproces na een tijd zelf weer kan overnemen.
Duur van de behandeling
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de duur, ernst en aard van de klacht. Voor sommige acute klachten kan één behandeling voldoende zijn. Een reeks van 5 tot 10 behandelingen kan vele klachten verlichten. Sommige chronische aandoeningen vragen om meerdere behandelingen of een onderhoudsbehandeling.
Toepassingsgebieden
Omdat acupunctuur de mens als een geheel bekijkt en elk symptoom verklaart vanuit een verstoring van een evenwicht is dit een heel volledige geneeswijze en dus op zeer veel gebieden toepasbaar.
Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn. Dit kan gaan van hoofdpijn, nek- gewrichtspijnen tot fybromyalgia en rheumapijnen, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Acupunctuur behandelt ook heel wat functionele klachten. Zo zijn gynaecologische klachten, spijsverteringsstoornissen, migraine, allergieën, verslavingen, obesitas, slapeloosheid,… enkel een greep uit de vele toepassingsgebieden van acupunctuur en TCG.
Door de holistische benadering zijn lichaam en geest nauw verbonden en heeft een behandeling dan ook een gunstig effect op mentale stoornissen, gaande van vermoeidheid tot burn out en depressie.
Een uitgebreide lijst van toepassingsgebieden vindt u terug op de website van de beroepsvereniging BAF.

Erkenning en terugbetaling

Op de website www.acupunctuur-baf.be vindt u alle professionele acupuncturisten die erkend zijn door de wettige beroepsvereniging Belgian Acupunctors Federation BAF.
Behandeling door een acupuncturist aangesloten bij de BAF wordt door een aantal ziekenfondsen gedeeltelijk terugbetaald. Informeer ook bij uw hospitalisatieverzekering of zij een extra tussenkomst aanbieden.
Voor acupunctuur is geen voorschrift vereist. Dit wil niet zeggen dat een arts (of paramedicus) een patiënt niet kan doorverwijzen naar een acupuncturist of omgekeerd. Acupunctuur is een complementaire geneeswijze en vervangt in geen geval een huisarts of specialist.
Anne Schoenmaeckers is lid van de BAF. Erkenningsnummer: BAF 1.07.019.4

Opleidingen

  • Vroedkunde (KdG Antwerpen 2001 – 2004)
  • Postgraduaat Acupunctuur (Opleidingcentrum voor Traditionele Chinese Geneeskunde OTCG, Antwerpen 2004 – 2007)
  • Praktijkstage China (CBIATC China Beijing International Acupuncture Training Centre 2014)

Tarief

  •  Behandeling van 1uur: €35
  • Een eerste behandeling duurt gemiddeld 1,5 uur

CONTACT:

 0495 827 748

anneschoenmaeckers@praktijko.be