Nadine Aernouts

Seksuologe

Wanneer seksualiteit en intimiteit niet vanzelfsprekend zijn
Of je nu een partner hebt of single bent, homo- hetero- of biseksueel bent, kersvers ouder bent of door de menopauze gaat, 18 of 78 bent … seksualiteit en intimiteit vervullen vaak een belangrijke rol in het leven van een mens. Genieten van intimiteit en je seksualiteit verloopt echter niet altijd vanzelf, hoezeer de maatschappij ons soms iets anders probeert voor te houden. Zorgen of problemen op dit vlak worden niet gemakkelijk besproken, en mensen denken al vlug “de enige” te zijn met vragen, misschien wel “abnormaal” te zijn, en de zorgen gaan vaak gepaard met schaamte en/of schuld. Gesprekken bij een seksuoloog kunnen uitkomst bieden wanneer zorgen of problemen de seksuele beleving of relatie verstoren.

Voor wie?

Voor iedereen die vragen, zorgen of problemen heeft op vlak van intimiteit en/of seksualiteit. Deze problemen kunnen zeer uiteenlopend zijn en variëren in ernst.
Voorbeelden van mogelijke problemen:
– Te veel, te weinig of geen zin in seks
– Moeite om seksueel opgewonden te geraken
– Erectieklachten
– Moeite om tot een orgasme te komen
– Voortijdige ejaculatie
– Pijn tijdens het vrijen
– Vragen of problemen rond homo- lesbische- of biseksuele geaardheid
– Gendervragen of -zorgen
– Seksualiteit bij chronische ziekte
– Seksualiteit na herstel van kanker, auto-ongeval, hartaandoening, …
– Problemen na seksueel grensoverschrijdend gedrag

Voor behandeling heeft u geen verwijsbrief nodig van de huisarts of medisch specialist, al worden mensen vaak wel op deze manier aangemeld.

Wat kan ik u bieden?

Voor de behandeling van start kan gaan, vindt er eerst een “intakegesprek” plaats, waarin uw klachten grondig in kaart worden gebracht. Op basis van dit uitgebreide gesprek wordt in overleg besloten welke behandeling het beste aansluit bij uw problemen of zorgen.
Mogelijke behandelingen:
– Individuele (seks)therapie: u komt regelmatig op gesprek waarbij u uw problemen bespreekt en soms oefeningen voor thuis mee krijgt. Dit kunnen schrijfopdrachten zijn of lichaamsgerichte oefeningen. De oefeningen worden dan tijdens het volgende gesprek nabesproken.
De focus binnen deze therapie ligt op persoonlijke groei op vlak van beleving van seksualiteit en intimiteit.
– Partner-relatietherapie: Samen met uw partner komt u regelmatig op gesprek en u bespreekt wat de seksuele relatie verstoort. U krijgt handvaten aangereikt om tot een plezierigere beleving van uw seksuele relatie te komen. Soms krijgt u oefeningen mee voor thuis, deze worden dan in het volgende gesprek nabesproken.
– Indien nodig wordt er doorverwezen naar een gynaecoloog, uroloog, kinesist, huisarts, … om medische/biologische factoren uit te sluiten en/of aan te pakken.

Hoe lang duurt de behandeling?

Sekstherapie is een kortdurende vorm van gesprekstherapie. De exacte duur van een behandeling valt moeilijk te voorspellen en is mede afhankelijk van de aard van uw klachten. Op gezette tijden evalueren we samen de behandeling, en zowel duur, frequentie als verloop wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Erkenning en terugbetaling

Helaas geldt er voorlopig geen terugbetalingstarief voor seksuologische hulpverlening.
Tarief
Intake gesprek (60 min): 65 euro
Individuele sessie (45 min): 50 euro
Koppelsessie (60 min): 65 euro

Opleidingen:

Master in de Seksuologische Wetenschappen en Licentiate in de Klinische Psychologie.
Lid van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, Vlaamse Vereniging voor Seksuologie, Belgische Federatie van Klinisch Psychologen, Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen, EMDR Belgium

CONTACT:

0498/703 379
nadineaernouts@praktijko.be