Ina Wermelskirchen

Coach

Wat is coaching en hoe werkt het?

Als ‘klant’ van een coach, de zogenaamde coachee, kom je bij je coach met een specifieke vraagstelling.  Je hebt voldoende energie en capaciteiten om zelf aan de slag te gaan en jezelf te helpen, maar je weet niet goed waar te beginnen en hebt nood aan hulp en inzicht.

Focus op ‘het nu’

Met mij als jouw coach formuleert je dan eerst de concrete opdracht, de inhoud en het verloop van je coaching traject. Vragen en problemen die zich tijdens het coaching naast de eigenlijke opdracht voordoen, kunnen in afspraak na je eerste traject als nieuwe opdracht of onmiddellijk behandeld worden. Zo blijft het coaching proces doelgericht en aangepast aan jouw situatie.

Het proces van coaching begint met het vertellen over jezelf en jouw omgeving. Vanaf dat moment zal de achterliggende vraagstelling gedurende het hele traject zijn:

Wat kan ik zélf doen om mijn situatie te verbeteren, te veranderen en beter met mijn uitdagingen om te gaan?

Waarin verschilt coaching van een klinische behandeling?

Tijdens je traject gaat het dus niet over het analyseren van de oorzaken die tot je probleem of je probleemgedrag leiden of over het verwerken van die oorzaken. Dat is eerder het werk van een psycholoog of een psychiater, coaching gaat concreet over het nu en over de toekomst.

Dat wil zeggen dat een coach niet zelfstandig werkt met coachees die een klinisch ziektebeeld (zoals bipolaire stoornissen, borderline syndroom, depressie) hebben. De psychiater of klinisch psycholoog behandelen eerder de oorzaak van een probleem, de coach richt zich op hoe je in het heden met het probleem omgaat. Ook hier heeft de coachee de hele tijd het heft in eigen handen: hij of zij is en blijft de hele tijd zelfverantwoordelijk voor zijn voortgangsproces. Een coach pakt nooit iemands hand om hem blind ergens naartoe te leiden.

Doel en timing

Het doel van coaching is het ontwikkelen van een actieplan dat formeel opgesteld kan worden. Dat plan bevat specifieke en meetbare acties die moeten uitgevoerd worden binnen een bepaalde periode, maar ook gevoelsmatige zaken als fotocollages, video’s, tekeningen schilderijen,… Het doel hiervan is dat de coachee in actie komt en zijn zelfgekozen doel bereikt.

Ook de timing van een coaching traject is heel anders: in vergelijking met een behandeling bij een psychiater of psycholoog zijn er bij een coaching veel minder sessies nodig, en zijn deze gespreid over een kortere periode.

Hoe ga ik als coach te werk?

Het klassieke traject

Op zoek naar een praktijkgerichte coach met een op maat gemaakt actieplan? Boek dan gerust een kennismakingsgesprek om te voelen of we op dezelfde golflengte zitten. Tijdens dit eerste contact wordt gekeken naar alles waar jij tegenaan loopt, en uiteraard ook naar jouw verwachtingen. Klikt het? Dan begint jouw individueel traject. Via persoonlijke gesprekken, concrete oefeningen en opdrachten wordt doelbewust gesleuteld aan jouw doelen of jouw loopbaan.

Doorbraaksessies

Loop je tegen een heel specifiek probleem aan? Zoals uitstelgedrag, presentatie- of sollicitatiestress, faalangst of een creatieve blokkade? Dan is Motio de plek bij uitstek voor gerichte doorbraaksessies aan de hand van Wingwave. Deze specifieke coaching methode brengt wetenschap, verstand en emoties samen, levert zeer snel resultaten en ondersteunt je om via eenvoudige technieken aan zelfmanagement te doen. De focus ligt dan ook op het activeren van positieve energie en het stimuleren van persoonlijke vaardigheden.

Zelfsturing

Ben je gedreven om je carrière heel zelfstandig bij te sturen? Dan kan je bij Motio terecht voor een korte, maar krachtige analyse. Hiervoor wordt gewerkt met wetenschappelijk onderbouwde talenten en motivatie testen. Door de resultaten hiervan samen uitvoerig te bespreken, krijg je een helder beeld van de acties die jij kan ondernemen om je professionele loopbaan weer in beweging te brengen.

Voor wie is Motio?

Als je zelf actief en doelgericht aan je leven en je carrière wil werken, is Motio de perfecte partner. Zeker wanneer je op een belangrijk kantelpunt in je (werk)leven staat. Denk maar aan een burn-out, een voelbare verschuiving in je waarden en drijfveren, of het verlangen om de sprong te wagen naar je droom job, al dan niet als zelfstandige.

Vooral met veertigers en vijftigers die vrezen dat ze nooit nog een uitdagende, zingevende job zullen vinden, ga ik graag aan de slag. Ook om te werken aan perfectionisme, onzekerheid en zelfbewustzijn kan je bij mij terecht. Bij Motio bestaat geen standaardformule. Jouw begeleidingstraject wordt opgebouwd op basis van je individuele wensen en verwachtingen.

Loopbaanbegeleiding – is meer dan het zoeken naar een nieuwe baan

Loopbaanbegeleiding is ook:

 • Het opmaken van de balans van je huidige loopbaan
 • Het actief plannen van je carrièrestappen
 • Het ontdekken van je talenten en hoe je deze succesvol kan inzetten
 • Het waarmaken van je ambities
 • Het verhogen van je veerkracht en energiegevers bij een dreigende burn-out
 • Het doelgericht begeleiden bij een burn-out
 • Re-integreren op het werk na een langdurige ziekte
 • Een investering in jezelf en je toekomst

 

Terugbetaling:  Loopbaancheques VDAB

Wie heeft recht op loopbaanbegeleiding met loopbaancheques?

 • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
 • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige.
 • Je werkte de laatste 2 jaar minimum 1 jaar als werknemer of zelfstandige.
 • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding.

Motio werkt hiervoor samen met Acerta,  een door de VDAB erkend loopbaancentrum.

Op die manier krijg je de mogelijkheid om te betalen via de zeer voordelige loopbaancheques. Voor de exacte voorwaarden kan je terecht op www.vdab.be/loopbaancheques/

Opleidingen:

 • Professioneel loopbaanbegeleider (gecertificeerd door HRD Academy, België)
 • Stress & Burn-out Coach (gecertificeerd door HRD Academy, België, lid van VESB)
 • NLP Practioner, Coach en Trainer gecertificeerd door Centrum GEA, België)
 • Wingwave Coach (gecertificeerd en erkend door Eilert-Akademie, Duitsland)
 • Psychologisch adviseur (gecertificeerd door ALH, Duitsland)

Tarieven: 95,– Euro per sessie van 60 minuten  of na overleg ook als pakket van 6 of 12  sessies

Contact:

0497 361 464