Veerle Wilberts

Master in Osteopathie

Kinderosteopathie

DPP_834b

Wat is Osteopathie?

Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het lichaam een eenheid is en dat elk systeem in het lichaam een invloed heeft op andere systemen.

Door allerlei interne en externe invloeden (ongeval, overbelasting, slechte houding, stress, trauma, slechte eetgewoonten, weinig beweging,…) kunnen verschillende structuren in het lichaam (botten, gewrichten, spieren, pezen, organen, schedel, zenuwweefsel,…) hun beweeglijkheid verliezen, waardoor hun doorbloeding en bezenuwing verstoord worden. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam (homeostase) gaat falen en men ontwikkelt klachten. De osteopaat gaat deze bewegingsverliezen opsporen en herstellen.

Terwijl de klassieke behandelmethodes zich voornamelijk toeleggen op de pijnlijke structuur, zal de osteopathie steeds op zoek gaan naar de oorzaak van de klachten, die op een andere plaats in het lichaam gelegen kan zijn. Osteopathie werkt dus zowel genezend als preventief en gaat de natuurlijke reactiemogelijkheden van het lichaam stimuleren.

Hoe werkt een osteopaat?

Bij een eerste consult zal de osteopaat voornamelijk ondervragen en vervolgens onderzoekt hij/zij het hele lichaam van de patiënt (in ondergoed, uitgezonderd bij kinderen).

Een osteopaat werkt enkel met de handen en gebruikt hierbij enkel ‘zachte’ technieken, waardoor de behandeling meestal als ‘aangenaam’ ervaren wordt. Osteopatische behandelingen uitgevoerd door een professionele osteopaat zijn uiterst veilig en gefundeerd. De behandelingen worden steeds voorafgegaan door een safety-onderzoek en bij twijfel gebeurt er een doorverwijzing naar de huisarts.

Een osteopaat werkt op drie fysiologische systemen in het lichaam: het pariëtale systeem (spieren, gewrichten en fasciae), het viscerale systeem (inwendige organen, hun ophangsystemen, bloedvaten en lymfen) en het craniosacrale systeem (centrale zenuwstelsel omhuld door heiligbeen, wervelkolom en schedel, hersen- en ruggemergvocht en –vliezen).

Indien de klacht niet op te lossen is met osteopathie, zal de osteopaat u doorverwijzen naar de juiste persoon. Hier is de samenwerking met artsen en paramedici (huisarts, specialist, kinesitherapeut, logopedist, vroedvrouw, psycholoog, podoloog,…) van groot belang.

Voor wie?

– Osteopathie bij volwassenen

Voor onderstaande klachten kan u bij een osteopaat terecht. De lijst is zeker en vast niet volledig. Bij twijfel kan u steeds even contact opnemen met uw osteopaat.

Nek- en rugklachten (ook na chirurgie), uitstralingspijnen, whiplash, blokkades (van ribben , wervels, bekken,…)
Hoofdpijn, migraine, sinusitis, oorsuizen, kaakproblemen, tandenknarsen,
Spijsverteringsproblemen, spastische darmen, constipatie, maagpijn en reflux, Overbelastingsletsels (tennis/golfers-elleboog, schouderpijn), terugkerende sportletsels,
Psychosomatische klachten (ten gevolge van stress, depressie, burn-out,…), ademhalingsproblemen, hyperventilatie en slaapproblemen,…
Naast de behandeling krijgt u advies van uw osteopaat omtrent voeding, houding, slaap, beweging en oefeningen.

– Osteopathie bij zwangerschap

Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee op hormonaal, lichamelijk en psychisch vlak. Deze specifieke en erg zachte behandeling zal het comfortvan moeder en foetus vergroten, hetgeen het verloop van de zwangerschap en de ontwikkeling van het ongeboren kind ten goede komt.

Door osteopathie kunnen de meeste zwangerschapskwaaltjes ondersteund worden. Denk maar aan lage rugpijn, uitstraling in de benen, kuitkrampen, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, misselijkheid, constipatie en verteringsproblemen, reflux, incontinentie, liespijn, bekkeninstabiliteit en ademhalingsmoeilijkheden,…
Ook na de bevalling is osteopathie aangewezen. Deze behandeling is gericht op het herstellen van het lichaamsevenwicht dat ‘uit balans’ is na maanden zwangerschap en een al dan niet moeilijke bevalling.

Door osteopathie kunnen de meeste zwangerschapskwaaltjes ondersteund worden. Denk maar aan lage rugpijn, uitstraling in de benen, kuitkrampen, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, misselijkheid, constipatie en verteringsproblemen, reflux, incontinentie, liespijn, bekkeninstabiliteit en ademhalingsmoeilijkheden,…

Ook na de bevalling is osteopathie aangewezen. Deze behandeling is gericht op het herstellen van het lichaamsevenwicht dat ‘uit balans’ is na maanden zwangerschap en een al dan niet moeilijke bevalling.

– Osteopathie bij baby’s en kinderen

Problemen bij pasgeborenen kunnen ontstaan door een slechte positie in de baarmoeder, een moeilijke of niet natuurlijke bevalling (te kort of te lang, stuit of keizersnede, ingeleid of uitgesteld, tang of zuignap), familiale oorzaken,… Het is een grote aanrader om kort na de geboorte (2 weken) een check-up te doen bij de osteopaat. Zeker bij baby’s geldt de regel ‘beter voorkomen dan genezen’. Een osteopaat is de aangewezen persoon om deze klachten in het beginstadium te herkennen. Bij een osteopathische behandeling van baby’s en kinderen gebruikt de osteopaat aangepaste zachte technieken.

De meest voorkomende klachten bij kinderen en baby’s:

Onrustige baby’s en huilbaby’s, reflux, zuig- en slikstoornissen en problemen bij borstvoeding, darmkrampjes, constipatie en andere spijsverteringsstoornissen, Voorkeurshouding, nekblokkades en afplatting van het schedeltje, terugkerende neus, keel- en oorontstekingen en slijmpjes op de longen

Osteopathie kan ook ondersteunend werken bij:

Leer-, gedrags- en concentratieproblemen, ADHD en ADD, intoleranties, immuniteitsproblemen, asthma en eczema, zindelijkheid en slaapproblemen, Orthodontie

Erkenning en terugbetaling:

Op de website www.professionele-osteopaten.be vindt u alle professionele osteopaten die erkend zijn door de ziekenfondsen in België en bij hen krijgt u een terugbetaling van uw behandeling via het ziekenfonds. Een professioneel osteopaat voldoet aan strenge criteria betreffende opleiding, permanente bijscholing via accreditering en uitvoering van het beroep en is erkend door een officiële beroepsvereniging in België. Informeer ook bij uw hospitalisatieverzekering of zij een extra tussenkomst aanbieden.

Een acute klacht wordt door een osteopaat gemiddeld 3 keer behandeld. Sommige chronische klachten vereisen een behandeling op regelmatige basis.

Voor osteopathie is er geen voorschrift vereist. Dit wil niet zeggen dat een arts (of paramedicus) een patiënt niet kan doorverwijzen naar een osteopaat of omgekeerd.

Osteopathie is een complementaire geneeswijze en vervangt in geen geval een huisarts of specialist.

Opleidingen:

  • Licentiaat Lichamelijke Opvoeding (KULeuven, 1998)
  • Aggregaat in de Lichamelijke Opvoeding (KULeuven, 1998)
  • Licentiaat Motorische revalidatie en kinesitherapie (Rugent, 2001)
  • Osteopaat D.O. (FICO Antwerp, 2007)
  • Kinderosteopaat D.O. (Panta Rhei Instituut Nederland, 2009)
  • Master in de Osteopathie (Osteopathie Schule Deutschland, 2012)

Tarieven:

  • Behandeling van 40 min.: €60

CONTACT:

0477 / 620 939

veerlewilberts@praktijkO.be

 

Geef een reactie