Alle berichten van admin

Bouillon komt uit een pakje voor de meeste mensen, maar je kan dat perfect zelf maken.

Je start met alle groentenafval dat je normaal zou weggooien:
de wortels van prei
de te groene delen van prei
de schil van ajuin, look, raapjes, wortelen,…
de bladeren en de stronk van de bloemkool, savooi, broccoli,…
de steeltjes van basilicum
de te harde takjes van rozemarijn, thym,…

Je verwijdert alle geschimmelde en rotte delen (uiteraard) en spoelt de rest eventjes onder de kraan. Een beetje zand is geen bezwaar dat blijft later op de bodem van de pot achter.

Al deze restjes laat je op een zacht vuurtje langzaam koken (dat mag wel een tijdje duren (30 minuten – 1 uur- nog langer). Daarna zeef je alles en gebruik je het water als basis voor soep, rijstschotels,… Ze geven extra diepte aan de smaak. Een beetje zout kan meestal het geheel helemaal afmaken.

Bij wijze van variatie kan je nog wat kruiden extra toevoegen zoals laurier, provençaalse kruiden, cardamon, venkel, koreander, anijs, kruidnagel,…

De examenkoorts bij studenten loopt op. Om te slagen moet er natuurlijk worden gestudeerd maar een gezonde levensstijl kan ook helpen. Regelmatig bewegen om zich te ontspannen, voldoende slapen om te recupereren en gezond eten zijn essentieel. Niet alleen tijdens de examens maar ook tijdens de blokperiode vooraf.

Hersenvoeding

“Tijdens de blokperiode hebben we wel wat anders aan ons hoofd dan gezond eten. Bovendien hebben we dikwijls geen tijd of gewoon geen zin om te eten.”

Deze argumenten klinken bekend in de oren maar zijn ze ook terecht? Neen. Het belang van een evenwichtige en gevarieerde voeding, ook tijdens de blok en de examens, wordt vaak onderschat. Voldoende eten is één van de basisvoorwaarden om zich goed te kunnen concentreren. Wie te weinig eet en drinkt, voelt zich slap en suf. De hersenen hebben dagelijks een gezonde portie energie nodig om optimaal te kunnen werken. Wie daarentegen schranst en de maag overlaadt, voelt zich ongemakkelijk en loom en kan zich evenmin goed concentreren. Daarnaast kan een tekort aan vitaminen en mineralen leiden tot vermoeidheid, concentratiestoornissen en prikkelbaarheid.

Zijn supplementen nodig?

Vitamine- en mineralensupplementen hebben alleen een gunstig effect wanneer er in het lichaam een tekort is aan deze stoffen. Wie gevarieerd eet volgens de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek actieve voedingsdriehoek en voldoende groenten en fruit neemt, heeft over het algemeen geen tekorten en zal dan ook geen baat hebben bij het gebruik van supplementen. Er bestaat voorlopig nog geen wondermiddel voor het geheugen.

13 geslaagde tips

 1. Neem 3 lichte maaltijden per dag (inclusief ontbijt) en eet regelmatig iets lekker en licht tussendoor zoals een potje yoghurt, een stuk fruit, een vezelkoek. Op die manier blijft je energievoorziening op peil. Wie te weinig eet, wordt sneller moe en kan zich moeilijker concentreren en belangrijke informatie memoriseren.
 2. Leef je op zoet (frisdranken, snoep, koek, enz.), dan vertoont je bloedsuiker pieken en dalen waardoor je stemming snel kan wisselen en je je uiteindelijk onrustig of opgejaagd gaat voelen. Zodra je bloedsuiker te laag wordt, krijgen je hersenen onvoldoende energie wat nefast is voor je concentratie.
 3. Haal je energie bij voorkeur uit graanproducten zoals bruin of volkorenbrood, müsli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, deegwaren en rijst.
 4. Groenten en fruit zijn een bron van gezondheid. In de zomer kunnen ze ook voor de nodige verfrissing zorgen in de vorm van een heerlijke salade of een gekoelde fruitsla.
 5. Drink voldoende water (1,5 liter per dag), zeker bij warm weer. Het minste tekort aan vocht kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden.
 6. Een zware en vette maaltijd verteert trager en geeft je een loom gevoel. Idem voor vetrijke tussendoortjes zoals chocolade, chips, gebak e.d.
 7. Pas op, deze producten zijn niet verboden. Als je opkikkert van een stukje chocolade, neem dan ook een stukje chocolade. Verorber echter geen pak chocolade want dit kan je nadien slecht bekomen.
 8. Is er in de buurt iemand die je graag wil helpen, maak er dan gretig gebruik van. Een fruitsalade heeft vaak meer succes dan een stuk fruit op zich; vers gemaakte met rauwkost gegarneerde boterhammen of broodjes smaken beter dan een in aller haast dicht geplooide boterham met iets ertussen; een kop yoghurt met vers gesneden fruit geeft je snel weer extra energie; van een ijskoele milkshake, nu eens met banaan, dan eens met rode vruchten, kikker je helemaal op; een kopje thee met iets lekker erbij verzet even je gedachten.
 9. Maak van elke maaltijd een ontspanningsmoment en neem er voldoende tijd voor. Eet niet tussen je boeken.
 10. Eet ’s avonds niet te veel en niet te laat omdat dit tot een slechte en onrustige slaap kan leiden. Een goede nachtrust is belangrijk.
 11. Vermijd alcohol overdag. Je gaat er niet helder van denken. Eén glaasje voor het slapen kan je eventueel helpen ontspannen.
 12. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, coladranken en allerhande “energy-drinks” zijn gegeerd tijdens de blok omdat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt de waakzaamheid waardoor je beter en langer kan studeren. Je wordt er echter niet slimmer van. De keerzijde van de medaille is dat cafeïne verslavend werkt. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en zodra er geen cafeïne meer beschikbaar is, gaan je prestaties er al snel onder lijden. Te veel koffie is bovendien niet goed voor de gezondheid. Overmatig gebruik kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen. Wat de cola- en andere cafeïnehoudende dranken betreft, zij bevatten over het algemeen ook veel suiker. Gebruik koffie en andere caffeïnebevattende dranken steeds met mate (4 koppen per dag). Zo vermijd je dat de eventuele nadelen groter worden dan de voordelen. Stop ook ’s avonds met het drinken van koffie. Een goede nachtrust is essentieel voor wie de volgende dag, dagen en weken nog flink moet studeren.
 13. Thee dat veel minder cafeïne bevat zou eveneens de stemming en de concentratie verbeteren. Een kopje thee meer kan over het algemeen minder kwaad dan te veel koffie. Een wolkje melk in de thee zou het gunstige effect bovendien nog versterken.

Succes !

Banaankoekjes

Een simpel maar superlekker receptje:

DPP_1297

2 rijpe bananen
100gr. Havermout
wat rozijntjes (op voorhand een beetje geweekt in water)
een snuifje zout en wat geelwortel.

simpel:
Alles met een vork fijnmaken en mengen.
Op een bakplaat een lepeltje deeg leggen en bakken in de oven:
15 min. op 170°C

Dus: zonder suiker, gluten of vet!